Prepovedane droge

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snov: Na Danskem in v Franciji novi okužbi z antraksom pri uporabnikih heroina

17. 07. 2012
V začetku julija je bil v bolnišnico v Kopenhagnu na Danskem sprejet uporabnik heroina, ki je imel bolečine v nogi in črno obarvano rano na mestu, kjer je injiciral drogo.

Zdravstveno stanje se je uporabniku slabšalo: razvile so se bolečine v predelu trebuha, septikemija in srčni zastoj. Uporabnik je umrl tri dni po sprejemu v bolnišnico. Analiza krvi je potrdila okužbo z bacilom antraksa.

V Franciji so od sredine junija do začetka julija zdravili uporabnika heroina, ki so se mu tri dni po injiciranju droge v podlaket razvili naslednji znaki: vročina, obsežna nekroza kože na roki, rami in vratu. Uporabnik je okreval. Analiza krvi je potrdila okužbo z bacilom antraksa. Prva preiskava je pokazala, da je uporabnik heroin kupil v Franciji, in sicer v regiji Rhône-Alpes.

Zaradi novih primerov okužb z antraksom med injicirajočimi uporabniki heroina in zaradi pojava teh okužb v različnih državah se uporabnikom drog priporoča izredna previdnost. Uporabnikom se priporoča tudi, da redno spremljajo informacije o pojavu z antraksom okuženega heroina, saj je potencialno nevarna vsaka uporaba heroina: z injiciranjem, vdihavanje hlapov in kajenje.

Znaki okužbe so: otekanje kože na mestu injiciranja droge in rdečina, kasneje se na tem mestu razvije črno obarvano tkivo. Pri sistemski okužbi, ki nastane z vbrizgavanjem bacilov antraksa v kri ali na drug način, pa se pojavi sepsa, ki se kaže z visoko temperaturo. Ob sumu okužbe z antraksom oziroma ob pojavu bolezenskih znakov naj uporabniki takoj poiščejo zdravstveno pomoč.