Hrup

Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu 2018

25. 04. 2018
Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu, ki ga v Sloveniji obeležujemo 25. aprila 2018, letos nosi sporočilo »Poskrbimo za kakovostno zvočno okolje v vrtcih in šolah«. S tem pozivamo predvsem učitelje in občine, da pozorno ocenijo kakovost okolja, v katerem se najmlajši otroci igrajo, učijo brati in pisati ter spoznavati svoje nove sošolce in prijatelje.

Hrup, ki je v okolju stalno prisoten ter povzroča večjo vznemirjenost in motnje spanja, lahko dolgoročno predstavlja tveganje za pojav bolezni srca in ožilja. Pri otrocih lahko hrup negativno vpliva na učenje, jezikovne sposobnosti, motivacijo in koncentracijo ter posledično na spomin in uspešnost izvajanja bolj ali manj zahtevnih nalog. Izpostavljenost hrupu povzroča razdražljivost in motnje vedenja otrok Pojavi se lahko povišan srčni utrip in hormonske spremembe, saj hrup stresno deluje na telo.  Posredno lahko izpostavljenost hrupu vpliva na glasnejše govorjenje, kar lahko privede do hripavosti in tvorbe vozličkov na glasilkah.

Posebno pozornost moramo zato posvečati zaščiti otrok v najbolj občutljivem obdobju telesnega in duševnega razvoja. Ker otroci veliko časa preživijo v vrtcih in šolah, je pomembno, da se v tem okolju dobro počutijo, uspešno učijo in razvijajo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje si prizadeva za povezovanje in sodelovanje pri reševanju okoljskega hrupa v vrtcih in šolah. K sodelovanju smo povabili osnovne šole in skupaj s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani organizirali delavnico »Hrup in zdravje v osnovnih šolah«. Namen srečanja je bil predvsem izmenjava informacij o dobrih praksah med šolami ter dodatni nasveti in pomoč strokovnjakov.

Pri zmanjševanju hrupa je poleg tehničnega pristopa pomembno izpostaviti tudi organizacijske in pedagoške rešitve. Spodbujali bomo širjenje povezovanja šol in drugih institucij, ki lahko šolam pomagajo pri nadzoru hrupa ter ustvarjanju zdravega in spodbudnega učnega okolja.

"Prezentacija: Poskrbimo za kakovostno zvočno okolje v šolah in vrtcih" (klik na spodnjo sliko)

Zahvaljujemo se učencem osnovnih šol, ki so v lanskem letu sodelovali v Pan-evropskem natečaju „Zvoki iz mojega okolja“ in nam omogočili, da pri naših objavah uporabimo njihove risbe.