Z znanjem do boljšega zdravja

Izbruh rumene mrzlice v Braziliji

20. 03. 2018
Brazilija se sooča z največjim izbruhom rumene mrzlice v svoji zgodovini.

V obdobju med 1. julijem 2017 in 28. februarjem 2018 je bilo potrjenih 723 primerov rumene mrzlice, vključno z 237 smrtnimi primeri. Največ bolnikov je iz držav São Paulo, Rio de Janeiro in Minas Gerais (WHO).

Rumena mrzlica je virusna nalezljiva bolezen tropskega sveta. Ime je dobila po zlatenici, ki se pogosto pojavi pri tej bolezni. Izvor virusa so opice in nekatere druge živali pragozda, okuženi komarji pa bolezen lahko prenesejo na človeka. Pojavlja se v nekaterih predelih Afrike in Južne Amerike, običajno zaradi stika človeka z naravnimi žarišči okužbe v gozdovih (gozdna oblika) ali v mestnem okolju (urbana oblika rumene mrzlice). Več o rumeni mrzlici si lahko preberete na povezavi: http://www.nijz.si/sl/rumena-mrzlica.

Za rumeno mrzlico je zbolelo tudi pet potnikov iz evropskih držav (Nizozemska, Francija, Romunija, Švica, Nemčija), ki so potovali v Brazilijo, dva od teh sta zaradi rumene mrzlice tudi umrla.

Zaradi večjega število primerov rumene mrzlice pri necepljenih potnikih, ki se vračajo iz Brazilije, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje vsem potnikov, ki potujejo v Brazilijo, da obiščejo ambulanto za potnike, kjer bodo prejeli potrebna priporočila za zaščito. Kontaktni podatki ambulant so dostopni na naslednji povezavi: http://www.nijz.si/sl/ambulante.

Pred potovanjem naj preverijo, ali so bili že kdaj cepljeni proti rumeni mrzlici. Če še nikoli niso bili cepljeni, je potrebno NAJMANJ 10 DNI PRED POTOVANJEM opraviti cepljenje proti rumeni mrzlici. Cepljenje se lahko opravi v ambulanti za potnike na območnih enotah NIJZ.

Cepivo proti rumeni mrzlici je atenuirano (oslabljen živ virus). Potreben je enkraten odmerek (0,5 ml), ki se daje podkožno ali intramuskularno v predel deltoidne mišice. Enkratni odmerek  cepiva zagotavlja doživljenjsko zaščito pred rumeno mrzlico. Osvežitveni odmerek cepiva proti rumeni mrzlici ni potreben. Cepivo je varno in cenovno sprejemljivo ter zagotavlja učinkovito zaščito proti bolezni (pri 80 do 100 % cepljenih oseb). Zaščita nastopi 10 dni po cepljenju, po 30 dneh je zaščita 99 %, zato je pomembno, da potniki cepljenje opravijo dovolj zgodaj pred pričetkom potovanja. Po opravljenem cepljenju dobijo mednarodno potrdilo o opravljenem cepljenju, ki postane veljavno 10. dan po opravljenem cepljenju.

Cepivo proti rumeni mrzlici ni primerno za otroke, mlajše od 9 mesecev, nosečnice, bolnike z resno motnjo imunosti (to je bolnike, ki se zdravijo s kemoterapijo, prejemajo določena biološka zdravila, prejemajo visoke odmerke kortikosteriodov ali pa imajo raka, revmatološke bolezni oziroma druge prirojene ali pridobljene motnje imunosti). Previdnost je potrebna pri osebah, ki so alergične na jajčne beljakovine.

Osebam, ki se proti rumeni mrzlici ne morejo cepiti, ODSVETUJEMO potovanje v Brazilijo. 

Poleg cepljenja je pomembno, da na območjih, kjer je prisotna rumena mrzlica potniki dosledno izvajajo vse ukrepe, ki preprečujejo pike komarjev:

  • uporabljajo repelente proti komarjem v skladu z navodili proizvajalca (nanos naj bo dovolj pogost, repelent preneha učinkovati po določenem času, preneha učinkovati, če se preznojimo);
  • nosijo oblačila svetlih barv, ki pokrivajo večji del telesa;
  • spijo ali počivajo v prostorih, kjer so na oknih nameščeni komarniki/uporabljajo zaščitne mreže proti komarjem ali pa so okna tesno zaprta in vključene klimatske naprave.

Slika 1: Območja z rumeno mrzlico, Brazilija, 2018