Z znanjem do boljšega zdravja

Evropska promocijska kampanja o pomenu varne hrane

25. 04. 2019
Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) in države članice Evropske unije (EU) začenjajo s promocijsko kampanjo z naslovom »EU in moja hrana« (angl. EUandMyFood). Namen kampanje, ki hkrati poteka po vseh državah EU, je ozaveščanje javnosti o pomenu varne in hranljive prehrane. Pomembno sporočilo različnih promocijskih aktivnosti, ki bodo trajale do konca maja 2019, je, da imamo v Evropi varno hrano, ki ji lahko zaupamo.

Zato želimo s kampanjo prebivalce Slovenije in celotne EU informirati o vlogi in koristih evropskega sistema za varnost hrane, ki je bil pod okriljem EFSA ustanovljen leta 2002. Kot je ob začetku kampanje dejal direktor EFSA dr. Berhard Url, gre pri tem tudi »za spoštovanje zdravja naših živali in kako jih obravnavamo ter odgovornosti za naše okolje – zemljo, vodo in zrak – ki vzdržujejo hrano in krmo, ki jo jedo mi in naše živali«.

V okviru kampanje EU in moja hrana bodo pripravljena različna gradiva v vseh jezikih EU, ki jih bomo do konca maja 2019 objavili na tem mestu in na družbenih medijih Nacionalnega inštituta za javno zdravje.


 

Video: Hrana je družina. Uteha. Veselje. Identiteta. Hrana je življenje. EFSA skupaj z državami članicami skrbi za varnost hrane v Evropi.  

Video: Natančno ocenjujemo sestavine, postopke, embalažo in etikete ter zagotavljamo, da so prehranske in zdravstvene trditve znanstveno utemeljene. Tako lahko sprejemate preudarne odločitve.

Video: Živali so bistvenega pomena za prehransko verigo. Njihove bolezni so tudi naše bolezni. Poskrbimo, da živali ne zbolijo, živijo v humanih pogojih, med prevozom ne trpijo in se ne uporabljajo za testiranje v okviru preskušanja hrane, če to ni nujno potrebno. 

Video: Podnebne spremembe in sodobne metode kmetovanja spreminjajo proizvodnjo hrane. Zaščiti moramo naše ptice, čebele in prostoživeče živali, da zagotovimo preskrbo s hrano in ohranimo biotsko raznovrstnost.  

Dodatne informacije in gradiva o kampanji so na voljo v slovenskem jeziku na spletni strani EFSA na naslednji povezavi.

---------------------

Predstavitev EFSA in namen njenega delovanja je na voljo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje na naslednji povezavi in na spletni strani Ministrstva za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano na naslednji povezavi.