Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Koronavirus

Dnevno spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

V skladu z metodologijo spremljanja okužb s SARS-CoV-2 (COVID-19) zajemamo laboratorijsko potrjene primere z datumom izvida za pretekli dan. Na podlagi laboratorijske prijave se opravi še epidemiološko anketiranje, ki se navadno opravi na dan prijave, vendar ne vedno. Ker so podatki v stalnem procesu zbiranja in posodabljanja, je dnevna dinamika podatkov zato še toliko bolj izrazita. Zbrani podatki do vključno preteklega dne se osvežijo vsak dan do 10. ure.

Nenalezljive bolezni

EUROHELICAN – raziskava

Preprečevanje raka želodca z iskanjem in zdravljenjem okužbe s Helicobacter pylori.

Podatki

Koledar objav za leto 2023

Napovedane objave podatkov v letu 2023 so prikazane v spodnji tabeli.

NIJZ

100 let javnega zdravja v Sloveniji

NIJZ

Reitox mreža

Mrežo Reitox sestavlja 29 nacionalnih točk (NFP – National Focal Point) v 27 državah članicah EU, Turčiji in Norveški ter kontaktna točka pri Evropski komisiji. NFP – iz katerih agencija za droge črpa večino svojih podatkov – zbirajo in analizirajo nacionalne informacije o prepovedanih drogah, pri čemer se opirajo na različne sektorje, vključno z zdravstvom, […]

Koronavirus

Posvetovalna skupina za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2

Posvetovalna skupina za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Območna enota Maribor

31. januar – Dan brez cigarete

Dan brez cigarete vsako leto obeležujemo 31. januarja z namenom opozarjanja na hude posledice uporabe tobaka ter spodbujanja kadilcev k opustitvi kajenja.

Alkohol

Vabilo k sodelovanju v raziskavi o informacijah na embalaži alkoholnih pijač

Nalezljive bolezni od A do Ž

Covid-19

Na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic in potrdili okužbo z novim koronavirusom, ki so ga poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa covid-19.

Cepljenje

Cepljenje proti covidu-19 – za strokovno javnost

Na tem mestu so zbrane informacije o cepljenju proti covid-19, namenjene strokovni javnosti. Informacije sproti dopolnjujemo.

Spanje

24-urno gibalno vedenje

Naš dan je sestavljen iz skupka vedenj, o katerih po navadi zavestno niti ne razmišljamo. Največkrat se v vsakdanjem življenju poslužujemo dnevne rutine, ki nam pobere čim manj energije, pa naj si gre za običajno pot v službo ali opravljanje nujnih hišnih opravil, ki nam jemljejo dragoceni prosti čas. Prav tako si večino vedenj (kot […]

Spanje

Mladostniki in spanje

Slabša kakovost in neurejeni ritmi spanja in budnosti so pogosto povod za prekomerno dnevno zaspanost, utrujenost, nezainteresiranost ter nespečnost. Na strokovnem srečanju, ki ga je organiziral NIJZ in se ga je udeležilo več kot 320 udeležencev iz različnih resorjev, se je večkrat potrdilo dejstvo, da naši otroci in mladostniki spijo premalo in da ne spijo skladno s priporočili za svojo starost. Ta znanja so potrebna tudi za razumevanje in prepoznavanje motenj spanja v obdobju otroštva in mladostništva, ki pa so v slovenskem prostoru še vedno pogosto neprepoznane.

Spanje

Strokovno srečanje Mladostniki in spanje – 23. marec 2022

Ob Svetovnem dnevu spanja, ki ga letos obeležujemo 18. marca 2022, s sloganom »Dober spanec, bister um, vse dobro«, vas vabimo na strokovno srečanje Mladostniki in spanje. Srečanje bo 23. marca 2022 ob 12. uri.

Mediji

Svetovni dan spanja 2022 – Dober spanec, bister um, vse dobro

V petek, 18. marca 2022, že petnajstič zapored obeležujemo svetovni dan spanja, tokrat pod sloganom "Dober spanec, bister um, vse dobro". Svetovni dan spanja je mednarodno priznan dogodek, ki poteka pod okriljem Svetovne zveze za spanje (World Sleep Society - WSS), in je namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na zdravje ter preprečevanju in obvladovanju motenj spanja v vseh obdobjih življenja

Nalezljive bolezni

Okužbe dihal v jesensko-zimskem času

V jesensko-zimskem času je kroženje respiratornih virusov večje. S splošnimi preventivnimi ukrepi lahko zmanjšamo tveganja za respiratorno okužbo.  

Območna enota Maribor

Prenova spletne strani socialnovarstvenega programa »Center za preprečevanje odvisnosti«

Pod sloganom »Zdravje v Podravje« je v dneh pred novim letom zaživela vsebinsko in grafično prenovljena spletna stran socialnovarstvenega programa »Center za preprečevanje odvisnosti«, ki že 27 let laični in strokovni javnosti nudi informacije o drogah in drugih psihoaktivnih substancah (PAS) ter o razvoju zasvojenosti in pomaga reševati težave povezane z zlorabo in zdravljenjem zasvojenosti.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Dnevno spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Ambulante za cepljenje in potovalno medicino

Podrobno
Podatki

Koledar objav za leto 2023

Podrobno