Aktualno

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

Najnovejše

Članki

Koronavirus

Dnevno spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

V skladu z metodologijo spremljanja okužb s SARS-CoV-2 (COVID-19) zajemamo laboratorijsko potrjene primere z datumom izvida za pretekli dan. Na podlagi laboratorijske prijave se opravi še epidemiološko anketiranje, ki se navadno opravi na dan prijave, vendar ne vedno. Ker so podatki v stalnem procesu zbiranja in posodabljanja, je dnevna dinamika podatkov zato še toliko bolj izrazita. Zbrani podatki do vključno preteklega dne se osvežijo vsak dan do 10. ure.

Koronavirus

Posvetovalna skupina za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2

Posvetovalna skupina za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Cepljenje

Cepljenje proti covidu-19 – za strokovno javnost

Na tem mestu so zbrane informacije o cepljenju proti covid-19, namenjene strokovni javnosti. Informacije sproti dopolnjujemo.

Koronavirus

Priporočila za potnike, ki potujejo na Kitajsko ali se s Kitajske vračajo

Potovanje v katerokoli državo z visoko stopnjo prenosa respiratornih virusov, posebej virusa SARS-CoV-2, povečuje tveganje za okužbo, poleg tega pa je ponekod lahko otežen dostop do zdravstvenih storitev.

Koronavirus

Navodila za izolacijo ter navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi s SARS-CoV-2

Cepljenje

Prijava resnih neželenih učinkov v povezavi s cepljenjem proti covidu-19 v Avstriji

Koronavirus

Priporočila za zaščito zdravja v trenutni epidemiološki situaciji covida-19

V trenutni epidemiološki situaciji prevladuje različica SARS-CoV-2, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. Pomembno je, da se zaščiti ranljive skupine prebivalstva in s tem prepreči porast težje potekajočih oblik bolezni.

Koronavirus

Priporočila za zaščito zdravja v trenutni situaciji covida-19

V trenutni epidemiološki situaciji prevladuje različica SARS-CoV-2, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. Pomembno je, da se zaščiti ranljive skupine prebivalstva in s tem prepreči porast težje potekajočih oblik bolezni.

Koronavirus

Priporočila za čiščenje in razkuževanje prostorov izven zdravstvenih ustanov v času preprečevanja širjenja okužbe s SARS-CoV-2

Priporočila so namenjena za čiščenje in razkuževanje prostorov (npr. pisarn, uradov, pošt, trgovin itd.). Razkužujemo vedno čiste površine.

Koronavirus

Modelske napovedi glede virusa SARS-CoV-2 na voljo v interaktivni obliki

Na Nacionalnem inštitutu ta javno zdravje (NIJZ) smo pripravili interaktivni prikaz podatkov o epidemiološki statistiki, modeliranju in napovedih v povezavi s covidom-19.

Koronavirus

Strokovnjaki o aktualnem dogajanju obvladovanja covida-19 in novih strokovnih priporočilih

Člani Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 in Nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike v zdravstvenem sistemu so 22. 7. 2022 predstavili trenutno epidemiološko stanje in nova strokovna priporočila za prebivalce Slovenije.

Koronavirus

Ali so kadilci bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2? Kje lahko kadilci trenutno dobijo pomoč pri opuščanju kajenja?

Osebe, ki kadijo, so na splošno bolj dovzetne za okužbe dihal, ki pri njih tudi pogosteje potekajo v težji obliki. Trenutno ni na voljo dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da so kadilci bolj dovzetni tudi za okužbo z novim koronavirusom. A glede na to, da so kadilci na splošno bolj dovzetni za okužbe dihal, je verjetno, da so tudi bolj dovzetni tudi za okužbo z novim koronavirusom v primerjavi z osebami, ki ne kadijo. Možnost okužbe z novim koronavirusom je lahko večja tudi zato, ker so prsti (in morda onesnažene cigarete) v stiku z ustnicami, kar povečuje možnost prenosa virusa z roke v usta.

Koronavirus

Zdravstvena pismenost študentov v povezavi s covid-19

Glede na aktualni razvoj novega koronavirusa SARS-CoV-2 so na internetu na voljo različne zdravstvene informacije, ki obravnavajo teme, kot so diagnoza, zdravljenje, preventivni ukrepi, aktualni statistični podatki in priporočila. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izvajamo raziskavo Zdravstvena pismenost študentov v povezavi s covid-19 v Sloveniji.

Koronavirus

Raziskava o vplivu pandemije na življenje (SI-PANDA) 2020/2022

Za nami je že leto in pol pandemije covida-19 in ukrepov za preprečevanje in omejevanje širjenja virusa SARS-CoV-2. Mesec za mesecem so v veljavi različni previdnostni ukrepi za preprečevanje in obvladovanje bolezni kot so nošenje maske v javnosti, vzdrževanje fizične razdalje, šolanje na domu, izogibanje javnim dogodkom itd., ki so porušili naš občutek nadzora in normalnosti. Leto dni po pandemiji se zato lahko pojavijo znaki pandemske izčrpanosti.

Cepljenje

Prikaz števila oseb cepljenih proti covidu-19 in prebolevnikov po občinah bivanja, do vključno 8. 12. 2021

Ob Dnevih cepljenja proti covidu-19 je bila opravljena analiza ocene števila polno cepljenih oseb in prebolevnikov za starostna razreda 18 let in več ter 50 let in več v Sloveniji do vključno 8. 12. 2021.

Cepljenje

V Slovenijo prispelo cepivo proti covidu-19 Nuvaxovid

Včeraj, 1. 3. 2022 smo v Slovenijo prejeli cepivo proti covidu-19, Nuvaxovid, proizvajalca Novavax. V cepilne centre bo predvidoma dostavljeno jutri.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Dnevno spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Ambulante za cepljenje in potovalno medicino

Podrobno
Podatki

Koledar objav za leto 2023

Podrobno