Hrup

3. marec: Mednarodni dan skrbi za sluh

03. 03. 2015
Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2007 razglasila 3. marec za Mednarodni dan skrbi za sluh (International Ear Care Day oz. IECD).

Tema letošnjega Mednarodnega dne skrbi za sluh, ki jo pri nas obeležuje predvsem Zveza društev gluhih in naglušnih, Slovenije nosi naslov »Poslušajmo glasbo varno«. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje se obeležitvi dneva skrbi za sluh pridružujemo z opozorilom, da moramo tej problematiki v Sloveniji posvetiti več pozornosti in poskrbeti, da bodo pri poslušanju glasbe prevladovali njeni pozitivni učinki na naše zdravje in počutje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)  je v letu 2013 med mladostniki osnovnih in srednjih šol izvedli anketo o navadah poslušanja glasbe z naslovom »Kako pogosto poslušaš glasbo in kakšna zvrst glasbe ti je najbolj všeč?«. Sodelovalo je 1.635 mladostnikov. Na podlagi zbranih rezultatov smo ugotovili, da se mladostniki za poslušanje glasbe v največji meri odločajo zato, da s tem ne motijo drugih. Glasbo najpogosteje poslušajo na vlaku ali avtobusu, pri hoji, med tekom in rolkanjem. Všeč jim je, da jih pri tem ne moti hrup okolice. Glasba iz slušalk jih pomirja, sprošča ter omogoča, da se počutijo dobro, v glasbi uživajo in se zabavajo. Nekateri glasbo na ta način poslušajo, ko jim je dolgčas, drugi so prepričani, da je zvok boljši in da glasbo prek slušalk bolje čutijo. Le peščica mladostnikov zase pravi, da glasbo poslušajo na ta način zato, ker jo lahko poslušajo glasneje. Zanimivo je, da se tako mlajši kot starejši fantje odločajo za bolj pester izbor glasbe predvsem v primerjavi z osnovnošolkami, pri katerih izrazito prevladuje izbira pop glasbe.

Obenem so rezultati ankete pokazali, da 12,4 % mladostnikov posluša glasbo prek slušalk prenosnih predvajalnikov glasbe tako pogosto in glasno, da bi pri njih v obdobju več letnih enakih navad lahko prišlo do poškodb sluha. Pri tej skupini mladostnikov smo opazili večjo prisotnost stalnega šumenja v ušesih, a vzročne povezanosti nismo dokazovali.

V bodoče želimo ozaveščanje mladostnikov, učiteljev in staršev nadaljevati in predvsem pri osnovnošolcih anketo vključiti v šolski program v povezavi s sistematičnimi pregledi sluha. Na ta način bomo lahko pričeli z ugotavljanjem povezanosti okvar sluha z dolgotrajno izpostavljenostjo preglasni glasbi in z bolj ciljanim načrtovanjem preventivnih ukrepov.

Povezave:

- Poročilo o raziskavi »Kako pogosto poslušaš glasbo in kakšna zvrst glasbe ti je najbolj všeč?« najdete na naslednji povezavi.
- Zgibanko ob Mednarodnem dnevu ozaveščanja o hrupu 2014 najdete na nasledni povezavi
- Slikanico »Dobro, da imam ušesa! Dobro, da slišim!« najdete na naslednji povezavi.