Zrak

Povišane koncentracije troposferskega ozona - priporočila za prebivalce

04. 07. 2018
Pred nami so topli meseci leta, ko ima onesnaženost zraka z ozonom v Sloveniji, še zlasti na Primorskem in Obali, lahko pomembne vplive na zdravje ljudi.

Pripravili smo priporočila, v katerih lahko med drugim preberete, kaj je troposferski ozon, kaj lahko storimo, da zmanjšamo oziroma se izognemo škodljivim učinkom troposferksega ozona, v priporočilih so povzete značilnosti onesnaženosti zraka z ozonom v Sloveniji, lastnosti ozona, navedene ranljive skupine ljudi ter osnovne informacije o napovedovanju in obveščanju javnosti o preseženih koncentracijah ozona.

Stopnja onesnaženosti zraka z ozonom ima lahko v poletnih mesecih pomembne vplive na zdravje ljudi. Splošna priporočila, ki veljajo za vroče, jasne, sončne dni, predvsem od meseca maja do vključno septembra oziroma ob povišanih koncentracijah ozona, so:

  1. Prostore zračimo v jutranjih urah in delu dopoldneva.
  2. Popoldne se zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer so koncentracije ozona nižje. Koncentracije ozona so v dnevu najvišje med 12. in 16. uro, na Primorskem in ob Obali pa med 12. do 18. uro.
  3. Izogibamo se fizičnim aktivnostim na prostem (tudi v hribih so poleti koncentracije ozona visoke). Aktivnosti na prostem izvajamo v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona praviloma nižje.

Od meseca maja do septembra redno spremljamo napovedi in obvestila ARSO v zvezi z onesnaženostjo zunanjega zraka z ozonom.

Pri načrtovanju dnevnih aktivnosti na prostem upoštevamo dnevne napovedi maksimalnih urnih koncentracij ozona na spletnih straneh ARSO.

Priporočila veljajo za celotno populacijo, predvsem pa za ranljive skupine prebivalcev.

Celoten dokument najdete na naslednji povezavi.

Datoteke: