Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

V zraku bo prisoten visoko alergeni cvetni prah ambrozije in pelina, obremenitve bodo presegale mejno vrednost za pojav simptomov alergijske bolezni. Visoke obremenitve z ambrozijo bodo predvsem v SV Sloveniji in Brežiški kotlini, v Primorju bo obremenitev nizka. Obremenitev s sporami plesni bo visoka.

16. 8. 2018

NAPOVED OD 16. DO 22. AVGUSTA 2018

Poteka glavna sezona cvetnega prahu ambrozije in pelina. V nižinah bodo obremenitve z ambrozijo nizke do srednje visoke, v predelih z večjo pogostostjo rastline (SV Slovenija, Brežiška kotlina) visoke. Obremenitve s pelinom bodo nizke do srednje visoke, ob rastlinah lahko pričakujemo v zraku več cvetnega prahu. Obremenitev  s cvetnim prahom trav bo nizka, višje v hribih bo lahko občasno srednje visoka. V zraku se bo pojavljal cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk (konoplja in divji hmelj) in večje količine kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom ambrozije in pelina nizka, le najbolj občutljivi lahko razvijejo simptome. Obremenitev s koprivovkami (kopriva, krišina) bo nizka do srednje visoka. V zraku bo še cvetni prah trav, trpotca, metlikovk in konopljevk.

Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. Obremenitve zraka so na področjih, kjer poteka žetev ali košnja, zelo visoke. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

Dobro je vedeti:

  • Alergeni cvetnega prahu ambrozije lahko navzkrižno reagirajo z alergeni v cvetnem prahu pelina in drugih rastlin iz družine košarnic (regrat, kamilice, sončnice, krizanteme, škrlatni ameriški slamnik, stevia itd.) ter z nekaterimi alergeni, ki so prisotni v hrani (melona, lubenica, bučke, kumare, artičoka, banana, sončnična semena, zelena).

  • Ambrozija cveti in bo razvila velike količine semen. Priporočljivo je odstranjevanje rastlin, da zmanjšamo količino semen in širjenje na druga rastišča. Alergikom odsvetujemo odstranjevanje rastlin. Za prijave rasti ambrozije, ki jih lastniki zemljišč niso odstranili, je pristojen območni urad Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

  • Kanadska in orjaška zlata rozga sta v Sloveniji močno razširjeni invazivni vrsti. Cvetni prah je v zraku prisoten v zelo majhnih količinah. Alergije na cvetni prah niso znane. Listi vsebujejo lateksu sorodne spojine, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo ob stiku z rastlino.

Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Alarmni sistem za cvetni prah ambrozije (R-PAS) prikazuje pričakovano 3-dnevno obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije v panonski regiji in sosednjih geografskih regijah. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) sodeluje v tem projektu s podatki iz merilnih postaj v Sloveniji. Alarmni sistem razvija strokovna skupina Nacionalnega inštituta za javno zdravje Madžarske (ang. National Public Health Institute, NPHI), napovedi so dostopne na naslednji povezavi R-PAS.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).