Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Sezona cvetnega prahu leske in jelše je v splošnem zaključena. Približujemo se obdobju, ki bo za alergije zelo obremenilno s cvetnim prahom jesena in breze. V Primorju bo prevladoval cvetni prah cipres.

19. 3. 2019

NAPOVED OD 19. DO 22. MARCA 2019

V nižinah je sezona leske in jelše zaključena, cvetni prah je lahko v zraku še prisoten na hladnejših legah in višje v hribih. Poteka sezona jesena, obremenitve bodo nizke do srednje visoke, trenutna opažanja kažejo, da bo sezona podpovprečna. V zraku bodo večje količine nizko alergenega cvetnega prahu tise, topola, bresta, vrbe in javorja. Sezona breze se še ni začela, cvetenje zavirajo ohladitve, začetek sezone pričakujemo v zadnjem tednu marca.

V Primorju cveti vednozelena cipresa, ki sprošča velike količine cvetnega prahu. Obremenitev z jesenom bo nizka do srednje visoka, v zraku bo še nizko alergeni cvetni prah topola, javorja in vrbe.

 

Dobro je vedeti:

  • Bliža se sezona breze zato upoštevajte navodila zdravnika glede jemanja zdravil in preventivnega obnašanja.

  • Jesen in oljka imata sorodne alergene, zato lahko alergiki, preobčutljivi na oljko razvijejo simptome, ko je v zraku cvetni prah jesena.

  • Pred vnosom cvetnega prahu skozi okno se lahko zaščitimo z ustreznimi mrežami, ki zadržijo cvetni prah. Pozorni bodimo tudi na klimatske naprave v avtomobilih, ki morajo biti redno čiščene.


Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).