Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije je zaključena, izjema je SV Slovenija, kjer bo predvidoma nizka obremenitev zraka. V zraku so še vedno spore plesni.

10. 10. 2018

NAPOVED OD 10. DO 17. OKTOBRA 2018

Sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije je v večjem delu Slovenije zaključena. V SV Sloveniji pričakujemo nizko obremenitev z ambrozijo, srednje visoka obremenitev bo možna le občasno. Večjih povečanj obremenitve ne bo.

Cvetijo cedre in bršljan, obremenitev zraka bo nizka, cvetni prah obeh vrst ni inhalatorni alergen.

Sezona cvetnega prahu drugih alergenih vrst rastlin je zaključena.

Obremenitev zraka s sporami plesni bo srednje visoka do občasno visoka, v Primorju nizka. Nekatere vrste lahko povzročajo alergije.

Dobro je vedeti:

  • V prihodnjih mesecih bodo v zraku le občasno posamezna zrna cvetnega prahu, ki ne bodo predstavljala tveganja za pojav alergijske bolezni. Vzroki za alergije so v hladnejših mesecih pršice, plesni in drugi alergeni, ki zadržujejo v zraku notranjih prostorov.


Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Alarmni sistem za cvetni prah ambrozije (R-PAS) prikazuje pričakovano 3-dnevno obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije v panonski regiji in sosednjih geografskih regijah. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) sodeluje v tem projektu s podatki iz merilnih postaj v Sloveniji. Alarmni sistem razvija strokovna skupina Nacionalnega inštituta za javno zdravje Madžarske (ang. National Public Health Institute, NPHI), napovedi so dostopne na naslednji povezavi R-PAS.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).