Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Sezona pojavljanja cvetnega prahu breze še ni zaključena, v zraku so tudi sorodni alergeni, ki jih vsebuje cvetni prah gabra, hrasta in bukve. V Primorju največ cvetnega prahu prispevajo hrast, gaber in cipresovke, obremenitev s travami bo nizka. Na merilnih postajah še vedno beležimo cvetni prah jesena.

23. 4. 2018

NAPOVED OD 23. DO 27. APRILA 2018

Smo v zadnji tretjini sezone pojavljanja cvetnega prahu breze, obremenitev zraka se znižuje, vendar bodo lahko vrednosti še vedno srednje visoke do visoke. Gaber, hrast in bukev obremenjujejo zrak z alergeni sorodnimi brezi.

Cvetenje velikega jesena se zaključuje, pričakujemo pa začetek sezone malega jesena. Cveti platana, v bližini dreves je lahko obremenitev visoka, z oddaljenostjo od vira pa obremenitev hitro pada. V zraku je cvetni prah različnih vrst vrb, obremenitve bodo lahko lokalno visoke.

Pojavljajo se že prva zrna trav. Cvetni prah sprošča lisičji rep, v zraku so posamezna zrna le občasno. Začetek glavne sezone pričakujemo v prvih dneh maja.

V Primorju bo v zraku mešanica hrasta, gabra in cipresovk, veter s celine bo lahko prinesel nekaj zrn cvetnega prahu breze. Obremenitev s cvetnim prahom trav bo nizka. V zraku bo prisoten še cvetni prah platane in v manjših količinah krišine. Sezono cvetnega prahu velikega jesena bo nadaljeval mali jesen, ki začenja cveteti. Cveti bor, ki le redko povzroča alergije, lahko pa povzroči občutek tujka v očesu.

Dobro je vedeti:

  • Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih dreves in grmov (cveti lovorikovec, sadno drevje, španski bezeg).
  • Pri načrtovanju potovanj bodite pozorni na druge vrste alergenov na vaši destinaciji. V Mediteranu se je že začela sezona trav in oljke, v srednji in severni Evropi je v zraku še vedno cvetni prah breze.
  • V urbanih okoljih sezono cvetnega prahu breze podaljšujejo tujerodne vrste, ki cvetijo kasneje.
  • V Španiji je platana poznana kot ena od pomembnejših alergenih dreves, njena razširjenost je velika. V Sloveniji le redko povzroča zdravstvene težave.

Pričakovani razvoj sezone v aprilu 2018

April je v povprečju s cvetnim prahom najbolj obremenjen mesec. Za ljudi preobčutljive na cvetni prah je zrak v tem času tudi močno obremenilen za zdravje. Istočasno so v zraku zrna večjega števila vetrocvetnih domorodnih vrst dreves, v urbanem okolju se jim pridruži še cvetni prah okrasnih tujerodnih vrst.

Nekatere vrste rastlin imajo visok alergeni potencial kot na primer breza, druge vrste s sorodnimi alergeni in manjšim potencialom lahko dodatno poslabšajo stanje alergikov. Breza in sorodni gaber bosta v začetku aprila šele dobro začela sezono cvetnega prahu, ki bo predvidoma trajala ves april. Cvetela bosta tudi hrast in bukev ter dodatno obremenila zrak z alergeni sorodnimi brezi in gabru. Cvetni prah, topola in vrb bo še vedno v zraku, katerih sezona se začenja že v marcu. V Pomurju pričakujemo večje obremenitve z vrbo zaradi velike razširjenosti rastline.

Cvetni prah jesena bo v zraku ves mesec. V prvih dveh tretjinah bo prevladoval cvetni prah velikega jesena, konec meseca se bodo začela pojavljati prva zrna malega jesena. Pri nekaterih osebah preobčutljivih za oljko se lahko pojavijo simptomi senenega nahoda.

V mestih, kjer je sajena platana, bo njen cvetni prah v zraku v drugi polovici meseca, v Primorju že kak teden prej. Večje količine cvetnega prahu bodo sproščali iglavci (bor, smreka), v Primorju tudi cipresovke (brin, tuja, pacipresa, cipresa), na celini je prisoten le v manjših količinah.

V Primorju bo v drugi polovici aprila v zraku že nekaj zrn trav, v celinski Sloveniji pa konec meseca. Začel se bo pojavljati tudi cvetni prah krišine, obremenitev zraka bo nizka.


Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).