Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

V nižinah se sezona cvetnega prahu trav umirja, obremenitev bo srednje visoka. V Primorju bo obremenitev nižja kot na celini. V zraku bo tudi nizko alergeni cvetni prah koprivovk, pravega kostanja in trpotca.

20. 6. 2018

NAPOVED OD 20. DO 27. JUNIJA 2018

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo srednje visoka do lokalno visoka. Ob padavinah v petek se bo obremenitev znižala, v naslednjih dneh pričakujemo ponovno povišanje do srednje visokih vrednosti. Visoko v hribih smo lahko izpostavljeni visokim obremenitvam s cvetnim prahom trav, cveti tudi kislica.

Obremenitev s koprivami bo v lepem vremenu visoka, obremenitev s pravim kostanjem bo srednje visoka. V zraku bo prisoten še cvetni prah trpotca in lipe. Alergenost teh vrst je nizka.

V Primorju bo obremenitev zraka nižja kot na celini. Obremenitev s cvetnim prahom trav in koprivovk (kopriva in krišina) bo nizka do srednje visoka. Prisotna bodo posamezna zrna cvetnega prahu trpotca, pravega kostanja, metlikovk in ligustra (kaline). Sezona cvetnega prahu oljke je zaključena.

Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Penicillium, Aspergillus. Obremenitve zraka so na področjih, kjer poteka žetev ali košnja, zelo visoke. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

Dobro je vedeti:

  • Alergikom ne priporočamo sprehodov po nepokošenih travnikih, v gozdovih pa je cvetnega prahu trav manj.
  • Pravi kostanj je brezi sorodno drevo. Cvetni prah je nizko alergen in lahko v nekaterih primerih povzroča težave preobčutljivim na brezo.

Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).