Neionizirna sevanja in radon

Kako je z obiskovanjem solarijev v kozmetične namene?

22. 12. 2017
Uporabo solarijev v kozmetične namene odsvetujemo vsem, še zlasti pa mlajšim od 18 let!

Zima je tudi čas maturantskih plesov in zabav, ko se marsikatera maturantka odloča o obisku solarija. Uporabo solarijev v kozmetične namene mladostnicam in mladostnikom odsvetujemo.

                                                      

Nekaj dejstev glede zagorelosti in uporabe solarijev:

  • Veliko ljudi še vedno zmotno misli, da je porjavela polt znak zdravja, da je umetno sončenje varnejše od naravnega, da nam porjavela polt, pridobljena v solariju, zagotovi brezskrbno poletno izpostavljanje soncu ter, da je za tvorbo vitamina D v telesu potrebno namerno dolgotrajno izpostavljanje UV sevanju. Ta prepričanja so neutemeljena.

Zdrave zagorelosti ni. Zagorelost zaradi UV sevanja je znak poškodbe kože. Koža se s tvorbo kožnega barvila brani pred škodljivim delovanjem UV sevanja (poškodbo DNK).

UV sevanje solarijev ima enake škodljive vplive na zdravje kot sončno UV sevanje.

Varne meje izpostavljenosti UV sevanju v solarijih ni.

Škodljivi učinki odtehtajo ugodne učinke uporabe solarijev, kot je tvorba D vitamina. Prav tako uporaba solarijev za tvorbo D vitamina ni potrebna, saj so dostopni drugi viri D vitamina.

  • V Sloveniji je glede na sedanjo zakonodajo uporaba solarijev osebam, mlajšim od 18 let, odsvetovana. Mnoge države v EU (npr. Avstrija, Belgija, Finska, Nemčija, Italija, Francija …) in v ZDA so v zakonodaji v preventivne namene že sprejele prepoved uporabe solarijev osebam, mlajšim od 18 let, med tem ko je uporaba solarijev v Braziliji in Avstraliji v namene pridobivanja zagorele polti prepovedana, tako za mlade kot za odrasle.
  • Svetovna zdravstvena organizacija (angl. World Health Organization) priporoča, da nobena oseba, mlajša od 18 let, ne uporablja solarijev.

Več informacij:

UV sevanje in zdravje, dostopno na naslednji povezavi.

Uporaba solarijev med dijaki, zanimivosti iz raziskave, dostopno na naslednji povezavi.