Bivalno okolje

15. oktober - Svetovni dan umivanja rok

15. 10. 2018
Ob svetovnem dnevu umivanja rok, ki ga obeležujemo 15. oktobra, želimo ozavestiti različne javnosti o pomembnosti umivanja rok. Letošnji svetovni dan umivanja rok se osredotoča na povezavo med umivanjem rok in prehrano, vključno s higieno živil. Povezovanje umivanja rok z uživanje hrane je lahko odličen način za oblikovanje dobrih higienskih navad tudi pri otrocih.

Zelo pomembno je dosledno zagotavljanje čistoče rok oseb, ki sodelujejo pri pripravi hrane. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo do sedaj pripravili različna gradiva o varnosti živil in o pomembnosti umivanja rok. Dodatne informacije in gradiva o varnosti živil so dostopna na naslednji povezavi

Umivanje rok je izredno pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni med ljudmi. Preko rok se prenašajo predvsem povzročitelji črevesnih nalezljivih bolezni, okužb in zastrupitev s hrano, posredno pa tudi povzročitelji gripe in drugih respiratornih okužb. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo ob lanskem obeleževanju pripravili priporočila glede umivanja rok, več informacij pa lahko najdete  tudi v prispevku Pomen umivanja rok v domači kuhinji